Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.12.2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ




ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΥΛΙΚΟ
ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Τηλ. επικοινωνίας: 6932226864
1η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ζούμε μια τραγική κατάσταση διάλυσης μιας μεγάλης και σημαντικής ναυπηγικής και βιομηχανικής μονάδας. Με άμεση και βραχυπρόθεσμη συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά να χάσουν την δουλειά τους.

Πιο συγκεκριμένα:
Υποτίθεται ότι ο Γερμανικός όμιλος πήρε το Ναυπηγείο για να το σώσει και να το αναπτύξει. Σήμερα, σε μια εποχή που η εμπορική ναυτιλία γνωρίζει μεγάλες δόξες παγκοσμίως και που όπως υπολογίζεται οι παραγγελίες νέων πλοίων ελληνικών συμφερόντων ξεπερνούν τα 1,5 πλοία την ημέρα, ο όμιλος αυτός διασπάει και οδηγεί σε μαρασμό το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, το μεγαλύτερο της ανατολικής Μεσογείου.
Με μια μεθοδευμένη πώληση πετάει το σημαντικό τμήμα παραγωγής Τροχαίου Υλικού και μαζί του επιχειρεί να ξεφορτωθεί και τους 200 εργαζόμενους του Ναυπηγείου που απασχολούνταν εκεί.
Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρούν να κάνουν με την μονάδα του Τροχαίου Υλικού αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συνέχειας και με τις άλλες μονάδες (πλοία επιφανείας – υποβρύχια - επισκευές).
Κατά συνέπεια η ενέργεια αυτή της εταιρείας δρομολογεί την διάλυση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και απειλεί την εργασία των εργαζομένων.
Την απόσχιση της μονάδας του Τροχαίου Υλικού η εργοδοσία την μεθόδευσε από πολύ καιρό πριν. Συγκεκριμένα από το 2002 είχε δημιουργήσει μια θυγατρική εταιρεία την Ε.Τ.Υ.Ε. (Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδας) την οποία την συνδέσανε άτυπα με την μονάδα του Τροχαίου Υλικού. Η θυγατρική αυτή παρέμενε ανενεργή και ενεργοποιήθηκε την 01.10.2006. για να προετοιμάσει την “πώληση εξυπηρέτησης” σε άλλο Γερμανικό όμιλο την 04.10.2007.


2η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το σωματείο μας από καιρό είχε προειδοποιήσει και είχε καταγγείλει κατ΄ επανάληψη τις μεθοδεύσεις αυτές διάσπασης του ναυπηγείου και εκτόπισης μεγάλου αριθμού εργαζομένων (βλ. ανακοίνωση 20.6.2006, επιστολές 20.03.2006 & 07.04.2007 κ.λ.π.)
Δυστυχώς όμως παρά τις καταγγελίες και τις προειδοποιήσεις αυτές, η συμπεριφορά της ηγεσίας του σωματείου μας τους τελευταίους 18 μήνες όχι μόνο δεν ήταν στάση άμυνας και ακύρωσης των εργοδοτικών σχεδίων αλλά έφτασε να γίνει σύμμαχος του εργοδότη και να υποστηρίζει τα διαλυτικά και αντεργατικά αυτά σχέδια που η ίδια κατάγγελνε. Το προεδρείο του σωματείου σήμερα στηρίζει και ευθυγραμμίζεται με την εργοδοσία υποστηρίζοντας την απόσχιση της μονάδας του Τροχαίου Υλικού και ότι οι 200 εργαζόμενοι σε αυτό μετά την πώλησή της έπαψαν να είναι εργαζόμενοι του Nαυπηγείου Σκαραμαγκά . Κορωνίδα της στάσης της ηγεσίας του σωματείου ήταν η πρότασή της με τα 8 γνωστά σημεία που ήταν και οι επιδιώξεις της εργοδοσίας.
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν στην στάση αυτή του σωματείου και η Γ.Σ. της 16ης.10.2007 με μεγάλη πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις της ηγεσίας του σωματείου και καταδίκασε την στάση της. Παρόλα αυτά το προεδρείο του σωματείου συνεχίζει να κρατάει την ίδια στάση καταπατώντας τις αποφάσεις της Γ.Σ.
Η σημερινή μας συνέντευξη έχει σαν αιτία αυτή ακριβώς την στάση της ηγεσίας του σωματείου που αφήνει απροστάτευτα στο έλεος των εργοδοτικών σχεδίων τα συμφέροντα των εργαζομένων και οδηγεί στην άμεση εκτόπιση 200 εργαζομένων.



3η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι με την πώληση της Ε.Τ.Υ.Ε μεταβιβάστηκαν στο νέο ιδιοκτήτη και οι εργαζόμενοι που έτυχε εκείνη την χρονική περίοδο να απασχολούνται στην δραστηριότητα του Τροχαίου Υλικού. Σημειωτέον ότι πολλοί από αυτούς δούλευαν για δεκαετίες στα πλοία.
Πούλησε ο εργοδότης δηλαδή και τους εργαζόμενους μαζί.
Στην ουσία από ότι φαίνεται αυτή η “ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΩΛΗΣΗ” έγινε μάλλον για να εκτοπιστούν οι 200 εργαζόμενοι σε μια εταιρεία που έχει αμφίβολο μέλλον στην μονάδα αυτή.
Υποψιαζόμαστε ότι ο εκτοπισμός των 200 εργαζομένων και τα συνολικά σχέδια της εργοδοσίας για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά είναι δεμένα με τις διεργασίες ανάδειξης του «Λιμένα Σκαραμαγκά» και την κερδοσκοπία που συνδέεται με αυτό.


4η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι ισχυρισμοί της εταιρείας και του προεδρείου του σωματείου ότι οι 200 εργαζόμενοι έπαψαν να είναι εργαζόμενοι της ΕΝΑΕ εκτός του ότι στρέφονται κατάφωρα ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων είναι αβάσιμα και αστήριχτα.
Όπως επιβεβαιώνει και η γνωμοδότηση δικηγόρων που έχουμε στα χέρια μας οι 200 εργαζόμενοι ανήκουν στην ΕΝΑΕ ΔΙΟΤΙ ουδόλως απέβαλαν τον χαρακτήρα τους ως εργαζόμενοι στην εταιρεία ΕΝΑΕ καθ’ όσον οι εργασιακές τους σχέσεις ουδέποτε πραγματικά είχαν μεταβιβασθεί στην εταιρεία ΕΤΥΕ. (βλ. αντίγραφο του συμπεράσματος της γνωμοδότησης).
Δυστυχώς το προεδρείο του σωματείου όχι μόνο ευθυγραμμίστηκε με τα σχέδια και τους ισχυρισμούς του εργοδότη αλλά δήλωσε ότι σχεδιάζει και την αποπομπή και διαγραφή των 200 από το μητρώο του σωματείου!!! Την ώρα μάλιστα που η ηγεσία αυτή έχει καταδικαστεί από την Γ.Σ. των εργαζομένων και με την πλειοψηφική απόφασή της υποχρεώνεται να προκηρύξει εκλογές.
Έναν άλλο ισχυρισμό που επικαλείται η εργοδοσία για να δικαιολογήσει την απόσχιση της μονάδας Τροχαίου Υλικού είναι ότι δήθεν δεν ασχολείται με Τροχαίο Υλικό. Ωστόσο όμως είναι αρκετά γνωστό ότι η εταιρεία TKMS έχει δραστηριότητα στο Τροχαίο Υλικό (βλ. σχετικό φυλλάδιο ΤΚΜS & έργο ΚΙΝΑΣ). Υπόψιν ότι η μονάδα του Τροχαίου Υλικού είχε έργο με την σύμβαση του ΟΣΕ ΠΣ37α την οποία όμως δεν επιθυμεί να την ολοκληρώσει έχοντας και την σιωπηρή συναίνεση του προεδρείου του σωματείου.



5η ΕΝΟΤΗΤΑ
ΣΤΟΧΟΙ

Εμείς οι 200 δεν δεχόμαστε τα σχέδια για την διάλυση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε την εργασία μας. Δεν δεχόμαστε ότι σταμάτησε η εργασιακή μας σχέση με το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και θα αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια εκτοπισμού μας από αυτό.
Μαζί μας έχουμε όλους τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά που καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι ο δικός μας εκτοπισμός ανοίγει την πόρτα και για τον δικό τους. Είμαστε βέβαιοι ότι με τον κοινό και συντονισμένο αγώνα μας μπορούμε να ακυρώσουμε τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας.
Καταγγέλλουμε την στάση της ηγεσίας του σωματείου και την καλούμε να ανταποκριθεί στο ρόλο της και τις ευθύνες της. Να σεβαστεί τις αποφάσεις της Γ.Σ. και να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης.
Καλούμε την Γ.Σ.Ε.Ε. την Π.Ο.Ε.Μ. το Ε.Κ.Π., όλες τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος και τις οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος να σταθούνε στο πλευρό μας για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια και σε ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο πάλης να τα ανατρέψουμε προστατεύοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων.



ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ



ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΥΛΙΚΟ
ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ