Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΕΝΑΕ: Φοροκλοπή με την έγκριση του δημοσίου! - "Καραμπινάτη" απιστία


Όταν φτάνει στο σημείο το ελληνικό δημόσιο να εξαπατά ακόμα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., υποστηρίζοντας σε επίσημα έγγραφά του ότι αγοραστής των ΕΝΑΕ είναι η Abu Dhabi Mar (!) και όχι η «ομιχλώδης» Privinvest του μυστηριώδους Λιβανέζου Ισκαντάρ Σάφα, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι «Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Φυσικά δεν υπάρχει καμιά Abu Dhabi Mar ως ιδιοκτήτης των ΕΝΑΕ και η αναφορά της αποτελεί εξαπάτηση της Ε.Ε., αλλά αυτό αφορά την ίδια την Ε.Ε.

Αλλά αυτό μπορεί να είναι εντυπωσιακό, αλλά ίσως είναι και το λιγότερο σημαντικό από το περιεχόμενο της επιστολής Αλμούνια της 28ης Ιουλίου προς τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας, όπου αποκαλύπτεται το εύρος της – τουλάχιστον – πολιτικής απάτης που έχει συντελεστεί με την συμφωνία πώλησης των ΕΝΑΕ στον Ισκαντάρ Σάφα.

Πέρα από την οικονομική απάτη σε βάρος του δημοσίου: Αποκαλύπτεται στην επιστολή ότι τα ΕΝΑΕ οφείλουν 20 εκατ. ευρώ στην εφορία από την εποχή της γερμανικής διοίκησης (από τα 45 που αναφέρεται στην επιστολή Αλμούνια για Εφορία, δάνειο και υποχρεώσεις προς εργαζόμενους, το δάνειο είναι 20 εκατ. και οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους του τροχαίου υλικού 5 εκατ. άρα η εφορία είναι 20 εκατ. ευρώ) και παρά ταύτα οι Γερμανοί πήραν φορολογική ενημερότητα και την πούλησαν στον Λιβανέζο!

Όταν ακόμα και ψιλικατζίδικο για να πουληθεί είναι απαραίτητη για την πωλητή της επιχείρησης η φορολογική ενημερότητα, για τους Γερμανούς της TKMS η καταβολή 20 εκατ. ευρώ δεν ήταν απαραίτητη. Ίσως γιατί "κάποιοι" ενδιαφέρονταν να τελειώσει γρήγορα η δουλειά και να πέσει το μετρητό...

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά αλλά αφήνουμε το Ισπανό Επίτροπο να τα πει. Είναι μία επιστολή που σε μία «κανονική» χώρα θα προκαλούσε την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα, αφού αποκαλύπτεται κανονική επιχείρηση εξαπάτησης των πάντων, φοροδιαφυγής, απιστίας σε βάρος του δημοσίου και συνέργειας δημόσιων λειτουργών.

Ας δούμε κατ’αρχήν την επιστολή που απευθύνεται προς τον υπουργό Άμυνας (την ίδια έχει λάβει και ο ΥΠΟΙΚ Ε.Βενιζέλος):
.

JOAQUIN ALMUNIA
VICE PRISIDENT OF THE EUROPEAN COMMISION

Βρυξέλλες, 28 Ιουνίου 2011

«Αξιότιμε κύριε Μπεγλίτη,

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην εκκρεμούσα υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας να ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις από την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (εφεξής ΕΝΑΕ), δυνάμει της απόφασης της επιτροπής της 2ας Ιουλίου 2008,η οποία απαιτεί από την Ελλάδα την ανάκτηση περίπου 256 εκατομμυρίων ευρώ (539 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβανομένων των τόκων έως την 1η Οκτωβρίου 2010) από τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΝΑΕ (εφεξής, “ απόφαση ανάκτησης “).

Ως γνωστόν, η ελληνική δημοκρατία επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφαλείας προκειμένου να διατηρήσει ικανότητα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων στην ΕΝΑΕ. Κατόπιν τούτου, την 1η Δεκεμβρίου 2010, η Επιτροπή πήρε μία απόφαση βάσει του Άρθρου 346 ΣΛΕΕ, αποδεχόμενη ότι η Ελλάδα θα παρεκκλίνει από την Συνθήκη και ότι δεν θα ζητήσει πλήρη ανάκτηση, προκειμένου να προστατέψει τα ουσιώδη συμφέροντα ασφαλείας της (εφεξής, “στρατιωτική απόφαση”).

Σε αντάλλαγμα, η στρατιωτική απόφαση επισημοποίησε όλες τις δεσμεύσεις, τις οποίες υιοθέτησαν η Ελλάδα και η ΕΝΑΕ, ώστε να εξασφαλιστεί μία βιώσιμη εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης. Αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν ειδικότερα την υποχρέωση της ΕΝΑΕ:

1.Να μην ασκήσει καμία μη-στρατιωτική δραστηριότητα κατά τα επόμενα 15 έτη
2.Να πουλήσει όλα τα μη-στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, ‘όπως προσδιορίζονται στις δεσμεύσεις της Ελλάδας, και να προωθήσει το προϊόν της πώλησης στις Ελληνικές αρχές
3.Να επιστρέψει στο Ελληνικό κράτος τη χρήση μερών την εκχωρηθείσας γης, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Η στρατιωτική απόφαση όρισε ότι όλα τα μη-στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία θα επωλούντο και ότι ή εκχωρηθείσα γη θα επιστρεφόταν εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της απόφασης. Ως εκ τούτου, η ΕΝΑΕ είχε την υποχρέωση να εφαρμόσει αυτές τις δεσμεύσεις έως την 1η Ιουνίου 2011.

Μέχρι σήμερα, η διαδικασία πώλησης μη-στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων δεν έχει καν ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών σας, η ΕΝΑΕ, υπό τη διεύθυνση των καινούργιων ιδιοκτητών Abu Dhabi MAR, έχει παραβλέψει τις επανειλημμένες προσκλήσεις εκ μέρους των υπηρεσιών σας για συνεργασία, προκειμένου να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που ορίζονται στην στρατιωτική απόφαση.

Επιπλέον, η ΕΝΑΕ αμφισβητεί το διορισμό της επιλεγείσας εταιρείας ελέγχου ως επιτρόπου επίβλεψης της διαδικασίας πώλησης, ισχυριζόμενη ότι για τη συγκεκριμένη επιχείρηση υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΝΑΕ στην ουσία εμποδίζει την πραγματοποίηση της πώλησης των μη-στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΝΑΕ συμμετείχε στις συνομιλίες, οι οποίες οδήγησαν στις δεσμεύσεις που διατυπώθηκαν στη στρατιωτική απόφαση, εκπρόσωποι της ίδιας επιχείρησης ήρθαν σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες μου, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της στρατιωτικής απόφασης και ισχυριζόμενοι πως οι καινούργιοι ιδιοκτήτες δεν είχαν πλήρη γνώση των υποχρεώσεων ανάκτησης, με τις οποίες είναι συνδεδεμένη η ΕΝΑΕ.

Επίσης, το Μάιο του 2011 ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι ο κ. Σάφα Διευθύνων Σύμβουλος της Abu Dhabi MAR, ζήτησε την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος, το οποίο αποκλείει την ΕΝΑΕ από εμπορικά, μη-στρατιωτικά συμβόλαια, ακόμη και για επισκευές πλοίων. Ο κ. Σάφα φέρεται να έχει ζητήσει από το Ελληνικό Κράτος να καταβάλει ή να διαγράψει μια εκκρεμούσα οφειλή προς τον ΟΣΕ ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ με τόκους, ή τουλάχιστον το Κράτος να πληρώσει ή να διαγράψει ένα ποσό 45 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε υποχρεώσεις προς την Εφορία, σε ένα τραπεζικό δάνειο και σε αποζημιώσεις εργαζομένων που απολύθηκαν.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, θα ήθελα να προτρέψω εσάς και τις υπηρεσίες σας να παρέχετε στις υπηρεσίες μου επιπλέον πληροφορίες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΕΝΑΕ προς το Ελληνικό Κράτος να τακτοποιήσει ορισμένες εκκρεμούσες οφειλές. Αυτό το αίτημα, εφόσον έχει πράγματι υποβληθεί, καθιστά μία προφανή κλήση για νέα κρατική ενίσχυση και, γι’ αυτό το λόγο, παραβιάζει τόσο την απόφαση ανάκτησης, όσο και την στρατιωτική απόφαση.

Επίσης, εφόσον η περίοδος υλοποίησης της στρατιωτικής απόφασης έχει λήξει, θα παρότρυνα ένθερμα τις αρχές σας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να επιβάλουν άνευ καθυστερήσεως τις δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβαν τόσο η Ελληνική Δημοκρατία όσο και η ΕΝΑΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σας παρακαλώ να σημειώσετε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαικής Ένωσης για τη μη-εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης. Η προσφυγή στο Δικαστήριο επί του παρόντος εκκρεμεί, δεδομένου ότι έπρεπε να επανακινηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας , η οποία καθορίζεται στη στρατιωτική απόφαση. Για τον ίδιο λόγο είναι επίσης αδύνατο να διευθετηθεί το αίτημα των υπηρεσιών σας για παράταση της περιόδου υλοποίησης.

Συνεπώς, οιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση υλοποίησης της στρατιωτικής απόφασης θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια απόφαση του Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας για μη εφαρμογή της απόφασης.

Οι υπηρεσίες μου και εγώ είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω τα προαναφερθέντα ζητήματα, καθώς και να συνδράμουμε ώστε να ξεπεραστεί το τρέχον αδιέξοδο σχετικά με την υλοποίηση της στρατιωτικής απόφασης. Σαν προυπόθεση, είναι ωστόσο ουσιώδες η Ελλάδα να πάρει κατεπειγόντως δραστικά μέτρα υλοποίησης έναντι της ΕΝΑΕ, ώστε να επιτραπεί ταχεία ρύθμιση της εκκρεμούσας διαδικασίας ανάκτησης και των σχετικών δικαστικών διαδικασιών».

Εδώ από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κάποιος. Από το ότι και πάλι έστειλαν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της πα΄σης όλων των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΕΝΑΕ (πρακτικά όλων των δραστηριοτήτων, πλην των απ’ευθείας αναθέσεων από το Π.Ν.);

‘Η να μείνουμε στο απόσπασμα που λέει ότι «Παρά το γεγονός ότι η ΕΝΑΕ συμμετείχε στις συνομιλίες, οι οποίες οδήγησαν στις δεσμεύσεις που διατυπώθηκαν στη στρατιωτική απόφαση, εκπρόσωποι της ίδιας επιχείρησης ήρθαν σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες μου, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της στρατιωτικής απόφασης και ισχυριζόμενοι πως οι καινούργιοι ιδιοκτήτες δεν είχαν πλήρη γνώση των υποχρεώσεων ανάκτησης, με τις οποίες είναι συνδεδεμένη η ΕΝΑΕ»;

Σε ποια χώρα του πλανήτη μπορούν να συμβούν αυτά; Στο Λίβανο, ας πούμε, μπορεί να πάει κάποιος σε ένα δικαστήριο, αφού έχει αγοράσει μια εταιρεία και να ζητήσει να ακυρωθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας, επειδή ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕ; Όταν οι πάντες βοούν για τις υποχρεώσεις των ΕΝΑΕ και τα ανοικτά ζητήματα που είχε;

Ας δούμε και ένα άλλο σημείο της επιστολής Αλμούνια: «Επίσης, το Μάιο του 2011 ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι ο κ. Σάφα Διευθύνων Σύμβουλος της Abu Dhabi MAR, ζήτησε την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος, το οποίο αποκλείει την ΕΝΑΕ από εμπορικά, μη-στρατιωτικά συμβόλαια, ακόμη και για επισκευές πλοίων.

Ο κ. Σάφα φέρεται να έχει ζητήσει από το Ελληνικό Κράτος να καταβάλει ή να διαγράψει μια εκκρεμούσα οφειλή προς τον ΟΣΕ ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ με τόκους, ή τουλάχιστον το Κράτος να πληρώσει ή να διαγράψει ένα ποσό 45 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε υποχρεώσεις προς την Εφορία, σε ένα τραπεζικό δάνειο και σε αποζημιώσεις εργαζομένων που απολύθηκαν.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, θα ήθελα να προτρέψω εσάς και τις υπηρεσίες σας να παρέχετε στις υπηρεσίες μου επιπλέον πληροφορίες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΕΝΑΕ προς το Ελληνικό Κράτος να τακτοποιήσει ορισμένες εκκρεμούσες οφειλές. Αυτό το αίτημα, εφόσον έχει πράγματι υποβληθεί, καθιστά μία προφανή κλήση για νέα κρατική ενίσχυση και, γι’ αυτό το λόγο, παραβιάζει τόσο την απόφαση ανάκτησης, όσο και την στρατιωτική απόφαση.

Επίσης, εφόσον η περίοδος υλοποίησης της στρατιωτικής απόφασης έχει λήξει, θα παρότρυνα ένθερμα τις αρχές σας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να επιβάλουν άνευ καθυστερήσεως τις δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβαν τόσο η Ελληνική Δημοκρατία όσο και η ΕΝΑΕ».

Πριν πάμε σε αυτό που λέει ο Αλμούνια περί επερχόμενης νέας καμπάνας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που ικανοποιηθεί ο Ι.Σάφα, όπωες αναφέρουν τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου (αναφέρεται στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του defencenet.gr) σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά αποδεικνύεται σε επίσημο έγγραφο ότι τα ΕΝΑΕ οφείλουν στην Εφορία 20 εκατ. ευρώ (από τα 45 εκατ. ευρώ που γράφει για εργαζόμενους, δάνειο και εφορία) και παρά την οφειλή αυτή τους δόθηκε φορολογική ενημερότητα για να προχωρήσει η σκοτεινή αγοραπωλησία τον περασμένο Οκτώβριο.

Όταν για 5.001 ευρώ απειλούν να κλείσουν κοσμάκη στην φυλακή, οι κυβερνώντες «κάνουν τα στραβά μάτια» και η Εφορία δίνει πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας στα ΕΝΑΕ. Και μετά έχουν την απαίτηση από τους πολίτες να μην φοροδιαφεύγουν όταν οι ίδιοι δίνουν εγκρίνουν και "σφραγίζουν" την φοροδιαφυγή!

Όλα αυτά στα όνομα των 1250 εργαζομένων οι οποίοι πλέον έχουν γίνει άθελά τους εργαλείο εκβιασμού. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν κράτησε το κράτος τα ΕΝΑΕ; Μήπως γιατί κάποιος Λιβανέζος χρειαζόταν για την «ανακύκλωση», κοινώς «γύρισμα»; Με αποτέλεσμα να είναι στον "αέρα" ολόκληρο το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων 214 και να κινδύνεύει με λουκέτο το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Α.Μεσογείου;

Πάντως, επί τη ευκαιρία, μετά απ’όλα αυτά, αλλά και την επίσημη αποκάλυψη της επιστολής Αλμούνια να θέσουμε το αφελές ερώτημα: Η Νέα Δημοκρατία, υπάρχει; Γιατί καλό είναι να αντιγράφουμε τις ειδήσεις του defencenet.gr και άλλων site και να κάνουμε ερωτήσεις στην Βουλή (για εμάς είναι άριστο), αλλά χρειάζεται επίσης κάποια "αυτόφωτη" πολιτική πλατφόρμα, κάποια ικανότητα να παράγουμε πολιτική και να δημιουργούμε πολιτικά γεγονότα, πέραν της αντιγραφής τους…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr