Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Συγκέντωση του Δ.Σ του Σωματείου μας με τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά (Δευτέρα 30/04/2012)

Συγκέντρωση του  Δ.Σ. του Σωματείου  μας «Η ΤΡΙΑΙΝΑ»  με τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά , στην πύλη του εργοστασίου,  για την συζήτηση της εκ περιτροπής απασχόλησης και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων - προτάσεων και αγώνων μας. Στην συγκέντρωση αυτή η συναδέλφισσα Δανάη Χουτζούμη στην ομιλία της, υποστήριξε τα παρακάτω:




ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ 30/04/2012


 Η πρόταση του Υπουργείου ουσιαστικά κλείνει το Ναυπηγείο, το σημαντικό πρόβλημα επιβίωσής μας δεν αντιμετωπίζεται με την μισθοδοσία ενός - δύο - τριών ή τεσσάρων μηνών. Η πρόταση του Υπουργείου να μας πληρώνει από λογαριασμό για τα Υ/Β, στην ουσία είναι δόλωμα επικίνδυνο για όσο μας πληρώνουν και αν μας πληρώνουν – είναι σαν να αποδεχόμαστε την εκ περιτροπής εργασία και μετατρεπόμαστε ως  άνεργοι με επιδότηση. Είναι μια μορφή ανεργίας και μάλιστα με επιδότηση των Υπουργείων.


Οι μισθοί μας αποτελούν δόλωμα και όπως είπα επικίνδυνο και αν το δαγκώσουμε αντί να απαιτήσουμε να παρθεί πίσω το έκτρωμα της απόφασης για την εκ περιτροπής εργασία το δεχόμαστε, αλλά για να το αντιμετωπίσουμε αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας.
Επειδή το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και κρίσιμο και παίζεται και η βιωσιμότητα του Ναυπηγείου αλλά και η δική μας εργασιακή υπόσταση εμείς προτείναμε να γίνει Γενική Συνέλευση τακτική την Τετάρτη και να εξηγήσω γιατί είναι σημαντική αυτή η Γενική Συνέλευση.   

Ο πρώτος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου απαιτεί ενίσχυση μέσα από την απόφαση όλων μας όλων των εργαζομένων μέσα από την Γενική Συνέλευση. Έτσι το Σωματείο ενισχυμένο πλέον και δυναμωμένο θα έχει κύρος για οποιαδήποτε περαιτέρω διεκδίκησή του.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επειδή όπως είπαμε το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και κρίνονται τώρα και παίζονται όλα, πρέπει όλοι μας, να βρούμε τρόπους και να προτείνουμε τρόπους για το πώς θα διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του Ναυπηγείου και τις εργασίες μας.

Η Γ.Σ. απαιτεί διάλογο, ανάπτυξη απόψεων και απόφαση για να ψηφίσουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. .


Στη Γ.Σ. εγώ έχω σκοπό να προτείνω τα εξής:

Αποδεικνύεται ότι η λύση για να καταργηθεί η εκ περιτροπής εργασία και η σωτηρία του Ναυπηγείου θα έρθει μόνο μέσα από τις δικές μας ενέργειες και όχι  από τις ενέργειες και τις υποσχέσεις των Υπουργείων ή από κάποιους άλλους. Αυτό που καταδεικνύεται μέσα από την απόφαση του Υπουργείου είναι ότι προσπαθούν να κουκουλώσουν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να τους πιέσει για να πάρουν πίσω το αίσχος που έχουν προτείνει είναι η άμεση συνέχιση των κινητοποιήσεων, μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων που θα συνδυαστούν με κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Ελευσίνας και του Περάματος.

Άρα προτείνουμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ανεξάρτητα από τις εκλογές και από τις δεσμεύσεις τους. Ίσα - ίσα τις εκλογές τις χρησιμοποιήσουμε σαν μέσο πίεσης γα να δείξουμε το πρόβλημα μας όπως άλλωστε το χρησιμοποιεί και η εργοδοσία.

Αλλά το πιο ισχυρό Συνάδελφοι που θα ταρακουνήσει τον εργοδότη είναι να προχωρήσουμε στο να  πάρουμε το Ναυπηγείο στα χέρια μας, οργανωμένα - συντονισμένα. Να προχωρήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους του Τροχαίου Υλικού στην κατάληψη του Ναυπηγείου, δείχνοντας ότι είμαστε αποφασισμένοι  να μην επιτρέψουμε να κλείσει το ναυπηγείο γιατί το Ναυπηγείο είναι δικό μας δεν ανήκει σε κανέναν εργοδότη - αφέντη.

Μερικοί λένε βέβαια σωστά ότι οι ενέργειες αυτές έπρεπε να είχαν γίνει. Ναι, και δίκιο έχουν είναι αλήθεια αυτό, αλλά τώρα μπορούμε να το οργανώσουμε μην το αναβάλλουμε για άλλη μέρα και όλοι πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για το πώς θα διασφαλίσουμε την εργασιακή υπόσταση όλων μας με ανοιχτές όλες τις δραστηριότητες που τώρα στην ουσία είναι νεκρές .


Να τελειώσω, συνοψίζοντας λέω,
ότι ακόμα και ο Υπουργός να μας πάρει τηλέφωνο και να δεσμευτεί. Είναι σαν να αποδεχόμαστε την εκ περιτροπής εργασία είναι σαν να κλείνει το Ναυπηγείο. Συνάδελφοι, πάει περίπατο το Ναυπηγείο  –  πάει περίπατο η εργασία μας, γι’ αυτό είναι σαν να αποδεχόμαστε επίδομα ανεργίας.

Λοιπόν η πρωτομαγιά και τελειώνω, δεν είναι μια γιορτή λουλουδιών είναι απεργία και έχει χυθεί αίμα , συμμετέχουμε μαζί με το Σωματείο και η πρωτομαγιά παίρνει μορφή κινητοποίησης για να προβάλουμε το θέμα μας.
Ευχαριστώ

Δανάη Χουτζούμη