Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Εργατική Αλληλεγγύη 7 Δεκέμβρη 2011- συνέντευξη της Δανάης Χουτζούμη για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


πηγή: http://ergatiki.gr/index.php?option=com_flippingbook&view=book&id=100:i997&catid=100:i997

Νέο ραντεβού για τα Ναυπηγεία πριν από τις γιορτές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου.

Η κινητοποίησή τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της χρόνιας απαξίωσης που γνωρίζει η ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες έως και τρία χρόνια.


Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της εργοδοσίας να προωθήσει την εκ περιτροπής εργασία καθώς και στις μειώσεις στους μισθούς τους.


Απαιτούν την άμεση ανάκληση της προκλητικής πρότασης για την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, την άμεση καταβολή μισθών και ημερομισθίων και την επαναφορά, στη φυσική τους θέση, των 160 εργαζομένων στο τροχαίο υλικό στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.


Ακόμη, την άμεση καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, την άμεση υλοποίηση κατασκευαστικών προγραμμάτων , καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ και την υλοποίηση της μόνης εφικτής αναπτυξιακής πρότασης των φορέων για ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.


Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και η ΓΣΕΕ , ενώ ταυτόχρονα καλεί τις διοικήσεις των ναυπηγείων και την κυβέρνηση να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να αρθεί το αδιέξοδο μέσω υλοποίησης κατασκευαστικών προγραμμάτων από τα ναυπηγεία της χώρας.


Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της πορείας στο Σύνταγμα επικράτησε μικροένταση, τη στιγμή που διαδηλωτές διαπληκτίστηκαν με οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί στο κέντρο, καθώς η αστυνομία καθυστέρησε να κλείσει τους δρόμους.


Η επιτροπή των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ.Πλασκοβίτη, οι οποίοι μεταξύ άλλων παρέθεσαν τα προβλήματά τους και προέταξαν τις αντιρρήσεις τους.


Από την πλευρά του ο υπουργός είπε στους εργαζομένους ότι είναι γνώστης των θεμάτων των ναυπηγείων και πως όσοι είναι αρμόδιοι προσπαθούν να βρουν λύσεις για να βηθήσουν τους εργαζομένους.


Οι συζητήσεις έληξαν σε καλό κλίμα, ωστόσο δόθηκε νέο ραντεβού εργαζομένων - υπουργού για πριν από τις γιορτές.