Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ "Η ΤΡΙΑΙΝΑ" ΣΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ - ΠΕΜΠΤΗ 17-05-2012

Η συναδέλφισσα Δανάη Χουτζούμη, στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά στις 17/05/2012, κατέθεσε ένσταση σχετικά με την μορφή που θα έπρεπε να πάρει η Γ.Σ., σύμφωνα με το άρθρο 11 του καταστατικού.

Υποστήριξε ότι η Γ.Σ. θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με την λήψη αποφάσεων για τους τρόπους δράσης και  πάλης, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ακόμη τόνισε ότι ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός μπορεί να μετατεθεί αργότερα από τη στιγμή που έχουμε πεταχτεί έξω από τις δουλειές μας, και ότι η Γ.Σ. θα έπρεπε να αποφασίσει τον αγωνιστικό προσανατολισμό συζητώντας προτάσεις και δράσεις.

 Επίσης η συναδέλφισσα Δανάη κατήγγειλε την μεθόδευση της ΠΑΣΚΕ να διώξει τους συναδέλφους από την Γ.Σ., κατήγγειλε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των ομιλιών, χωρίς να έχουν  τοποθετηθεί όλα τα μέλη του Δ.Σ., αλλά  και άλλοι συνάδελφοι για το κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι, διέκοψε την διαδικασία απαιτώντας από την Γ.Σ. να ψηφίσει, πριν να ακουστεί η πρόταση και η αιτιολόγηση της εκπρόσωπου μας για κατάληψη του Ναυπηγείου.

 Παρακάτω ακολουθούν:

α) Το κείμενο της ένστασης

β) Απόσπασμα από το καταστατικό του Σωματείου μας, άρθρο 11

γ) Η ομιλία της συναδέλφισσας Δανάης που υποστήριξε αιτιολογώντας την πρόταση της, συναρτήσει της συνολικής κατάστασης του Ναυπηγείου αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης.

δ) Η ομιλία του συνάδελφου Θωμά Κολωνιάτη

ε) Η ομιλία του συνάδελφου Λευτέρη Χουτζούμη


Ένσταση του μέλους του Δ.Σ. του σωματείου ‘’H ΤΡΙΑΙΝΑ’’ Δανάης Χουτζούμη
Συνάδελφοι,
Η σημερινή μας συνέλευση είναι αδιανόητο να γίνει , είναι αδιανόητο όταν έχουμε πεταχτεί έξω από την δουλειά μας.
Αυτή την ώρα μόνο μία συνέλευση χρειαζόμαστε. Συνέλευση η οποία   θα ασχοληθεί μόνο και αποκλειστικά με το πρόβλημα του αγώνα που   πρέπει να κάνουμε. Το να ξοδέψουμε τον χρόνο μας για να κάνουμε τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό το θεωρώ εντελώς λάθος.
Εκτός και αν η πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου δεν είναι διατεθειμένοι να βάλει στη συνέλευση προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχουμε μπροστά μας.
Και έτσι πρέπει να εξηγείται το γεγονός ότι δεν παρουσίασαν ένα κείμενο που να λέει τι σκέπτονται να κάνουμε. Τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό μπορούμε να το κάνουμε οποτεδήποτε    θέλουμε.
Το ίδιο το καταστατικό του σωματείου λέει (άρθρο 11) καθαρά , ότι    στις περιπτώσεις κινητοποιήσεων δεν κάνουμε τέτοιου είδους συνέλευση.
Για αυτό αντιτάσσομαι στην εισήγηση της πλειοψηφίας και προτείνω να μετατεθεί ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός σε ημερομηνία μετά το τέλος του αγώνα που πρέπει να δώσουμε και να διαθέσουμε όλο το χρόνο για να συζητήσουμε δημοκρατικά και να ακουστούν όλες   οι απόψεις για το που πάμε και τι κάνουμε.
Ζητάω η ένστασή μου να μπει σε ψηφοφορία.
β) Απόσπασμα από το καταστατικό του Σωματείου μας, άρθρο 11
γ)Η ομιλία της συναδέλφισσας Δανάης Χουτζούμη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 Ζητούν οι δήθεν μεγαλοεπενδυτές της συμφωνίας του 2010, εννοώ την συμφωνία 3885 για την πώληση του Ναυπηγείου με προίκα 2 νέα Υ/Β, που χειροκροτήθηκε από την  τότε και την σημερινή πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου μας , να δουλεύουμε 1 μέρα την εβδομάδα. Είναι η ίδια πλειοψηφία που προσπαθεί αλλά και αδημονεί να δεχτούμε και να ενδώσουμε με την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτή την αναστολή την αποφάσισαν μόνοι τους και με ανακοίνωση τους μας καλούν στην δουλεία μας – και αναφέρονται στις υποσχέσεις που πήρανε απο την κυβέρνηση. Σε ποια δουλειά να γυρίσουμε τι εννοούν άραγε.

Δεν μας φταίνε συνάδελφοι οι υπουργοί και οι υπαλληλίσκοι της κάθε κυβέρνησης – αυτοί την δουλειά τους κάνουν. Η πλειοψηφία όμως διατυμπανίζει ότι δεν δίνεται λύση γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση αλλά και πριν που υπήρχε τι έγινε;

Μήπως ξεχνάνε  ότι υπήρχε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –ΝΔ; Δεν ξέρουν ότι έχουν καταργηθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, ότι ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και οι εργαζόμενοι ζουν με εξευτελιστικές μειώσεις μισθών ;

 Δεν σας φταίει κανείς συνάδελφοι της πλειοψηφίας, ξεκολλήστε απ΄το ποδόγυρο του κομματικού σωλήνα και δέστε τα προβλήματα κατάματα και τους συναδέλφους κατάματα.

  Συνάδελφοι η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Είναι φανερό ότι  oι επιχειρηματίες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, έχουν με το μέρος τους, τους νόμους που ψήφισε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Θέλουν να εργαζόμαστε τσάμπα για να κερδίζουν πολλαπλάσια. Ο καπιταλισμός συνάδελφοι είναι ο αυξανόμενος παραλογισμός που βασίζεται στην ανεργία, στην ακρίβεια και στην εξαθλίωσή μας.

 Συνάδελφοι μετά τους 160 που κυνικά μας είπε ο πρόεδρος ότι έχουν μείνει 120. Μήπως πρόεδρε περιμένεις να μείνουν 20;

Αυτές είναι δικές σου αυταπάτες και δικά σου παιχνίδια. Πολύ θα ήθελες να έχουν εξαφανιστεί αλλά βρίσκονται στο χώρο και θα σε κυνηγάνε εφιάλτες, για την αδικία που κάνατε παίζοντας παιχνίδια στη πλάτη τους.

Εμείς τους στηρίζουμε, ξέρουμε τι βιώνουν και τώρα τα βιώνουμε όλοι μαζί.

  Μετά την κατάργηση του εμπορικού τομέα και των επισκευών, έρχεται  η εκ περιτροπής εργασία και όλα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας 3885 που χάρισε το ναυπηγείο σε νέο αφέντη. Στην πραγματικότητα η βασική αιτία που οδηγεί το ναυπηγείο σε διάλυση είναι η συμφωνία αυτή, πρέπει επιτέλους όλοι να το καταλάβουμε και από εκεί να  ξεκινούν οι προτάσεις μας.

Σήμερα όμως συνάδελφοι ερχόμαστε εδώ γιατί μας κάλεσαν, λες και δεν συμβαίνει τίποτα, να εγκρίνουμε τον απολογισμό του Δ.Σ.

Τι να εγκρίνουμε συνάδελφοι της πλειοψηφίας;

Το ότι είμαστε πεταμένοι στο δρόμο δεν πρέπει να μιλάμε; Γιατί τελικά η τακτική σας και η πολιτική του περίμενε και της υπομονής γύρισε εις βάρος μας, και κατέληξε εδώ που κατέληξε – με μια πλειοψηφία που δεν βλέπει πέρα από την μύτη της.

Και κάθε άλλη φωνή την πνίγετε. Γιατί είχατε μάθει να χτυπάτε τους συναδέλφους στην πλάτη και να τους κοροϊδεύετε, μόνο για τα κουκιά σας, και για την παράταξη σας. Λες και οι εργαζόμενοι δεν έχουν άποψη. Σας κατάλαβαν έστω και αργά.

Έπρεπε συνάδελφοι δηλαδή να μας χτυπήσει η ανεργία, γιατί μια μέρα την εβδομάδα είναι ανεργία – όπως και η μείωση των εργασιακών μας κεκτημένων. Και τι κάνατε συνάδελφοι της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ;

Ποιος σας έδωσε την διερευνητική εντολή ώστε να γυρνάτε από πόρτα σε πόρτα και να καμαρώνετε διερευνώντας την εργασία και την πληρωμή μας;

Τι είδους παιχνίδια συνεχίζεται να παίζεται;

Γιατί αυτό που κάνετε εσείς εδώ είναι παγκόσμια πρωτοτυπία στα χρονικά του συνδικαλισμού.

Στην ανακοίνωση σας βάζετε τους εργαζόμενους να δουλέψουν και λέτε ότι δεν αποδέχεστε τους όρους της εταιρίας καιρός λοιπόν είναι να μας βάλετε περιβραχιόνιο που θα γράφει πάνω απεργώ αλλά δουλεύω. Με ποιους είστε; Πέστε μας τελικά; Τι ρόλο παίζεται; Τι έχετε υποσχεθεί στην εργοδοσία; Ποια είναι τα 750 χιλ € που συμφωνήσατε με την εργοδοσία  και δεν τα βρήκατε στις υπόλοιπες 150 χιλ., όπως είπατε στο υπουργείο εργασίας; Συμφωνήσατε μειώσεις μισθών; Δώστε μας εξηγήσεις.

 Τι θα κάνετε με τους συναδέλφους που είναι να βγουν σε σύνταξη και τους στέλνετε στα δικαστήρια και τους εμπαίζετε;

 Γιατί δεν διεκδικήσατε συλλογική σύμβαση ένα χρόνο τώρα;

 Και αυτά που μας είπατε προεκλογικά ότι θα πληρωθούμε  – σας πληροφορώ ότι δεν τρώμε κουτόχορτο.

 Για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από κρατικά κονδύλια για τα Υ/Β, πρέπει να συμφωνήσει και ο εργοδότης.

Συνεχίζεται λοιπόν τις διερευνητικές εντολές και επιμένετε να επισκέπτεστε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και τα πολιτικά γραφεία, ζητώντας ελεημοσύνη.

Δεν είμαστε ζητιάνοι, είμαστε εργαζόμενοι και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία με όπλα που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους.

 Λειτούργησαν σαν εκπρόσωποι της εταιρίας που αν και γνώριζαν για την καταιγίδα το απέκρυψαν από τους εργαζόμενους, βάζοντας τόσο νερό στο κρασί τους που δέχθηκαν την εργασία 1 μέρας την εβδομάδα.

Λοιπόν συνάδελφοι τα έχουμε πει και κατ ιδίαν και στα διοικητικά συμβούλια και στη πύλη – τα πολλά λόγια είναι φτώχια – και για να τελειώνουμε μια και καλή – ή σκύβουμε το κεφάλι όπως θέλουν τα αφεντικά και τα κομματικά κατεστημένα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί αυτοί είναι υπαίτιοι που φτάσαμε μέχρι εδώ μέχρι σήμερα, μαζί με τα παρακλάδια τους –τους συνδικαλιστές τις προεκτάσεις δηλ του κομματικού σωλήνα, που δεν καταλαβαίνουν ότι εκπροσωπούν εργαζόμενους – οικογενειάρχες και επειδή και εγώ προσωπικά και εσείς επουδενί λόγο θέλω την εξαθλίωση.

 Συνάδελφοι

Δεν βλέπετε τι έρχεται;

Δεν βλέπεται τι μας περιμένει;

Κατήργησαν το εργατικό δίκαιο – τα δικαιώματά μας .

Θα τους αφήσουμε να μας πάρουν και τη ψυχή μας;

 Σας καλώ λοιπόν με πλήρη συναίσθηση  να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα  γιατί είναι θέμα επιβίωσης μας.

1 Όπως είπα και στο Δ.Σ. να εκλεγεί επιτροπή αγώνα από την Γ.Σ. που σε συνεργασία με το Δ.Σ. θα αναλάβει να συγκεντρώσει όλες τις κάρτες των συναδέλφων, πριν έρθει η εποχή που ο ένας θα καρφώνει τον άλλο, κοινώς να ρουφιανεύει γιατί αυτό επιδιώκεται εδώ μέσα για να μιλήσουμε κάποια στιγμή καθαρά – έχετε φτάσει στο διαίρει και βασίλευε.

 2. Γνωστοποιούμε το πρόβλημά μας με κινητοποιήσεις , για να δουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τι τους περιμένει και να αφυπνιστούν. Και να ζητήσουμε συνεργασία με όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και μη πείτε ότι θέλω να το κάνω χαλυβουργία γιατί εσείς το κάνατε νεκροταφείο και την ταφόπλακα ξέρετε πολύ καλά ποιος την έβαλε.

 3. Εκλέγουμε συντονιστική επιτροπή που έρχεται σε επαφή με το Δ.Σ της Ελευσίνας και το Πέραμα, μαζί με την ΠΟΕΜ και οργανώνουμε κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Μην σας φοβίζουν συνάδελφοι οι κινητοποιήσεις , γιατί τότε ένα σωματείο έχει τη δύναμη να στείλει μήνυμα στους εταίρους μας και σε όσους τους υπηρετούν, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν σκλαβοπάζαρο για να σώσουν τα δικά τους κεφάλαια και πλεονάσματα.

 4. Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα ότι απεργία με χτύπημα κάρτας δεν είναι απεργία είναι κοροιδία.

Να δώσουμε τέλος στις απεργίες της πλάκας και για αυτό δεν μας έχει πάρει κανείς στα σοβαρά.

Να αποφασιστεί κατάληψη. Δεν έχουμε άλλο όπλο να παλέψουμε παρά μονάχα το αποτελεσματικό όπλο της κατάληψης. Να έρθει το ναυπηγείο στα χέρια μας, με εκλεγμένες επιτροπές ανά τμήμα, τις οποίες επιτροπές θα ανακαλούμε εμείς στη Γενική Συνέλευση, όταν το θεωρούμε αναγκαίο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμηθούμε ότι το ναυπηγείο αυτό έχει ιστορία με αγώνα κατάληψης το 1985.

Τότε ήταν ο μόνος τρόπος να αντιδράσουν και έκαναν σωστά, αλλά και έκαναν και λάθη που δεν πρέπει να τα κάνουμε εμείς τώρα.

Και τι εννοώ όταν λέω κατάληψη:

 -Κατάληψη εννοούμε ότι δεν θα είναι 20 άτομα και άλλοι στα σπίτια τους.

 - Την ευθύνη της κατάληψης την έχει η Γ.Σ. σαν ανώτερο όργανο όπως προβλέπει το καταστατικό, η οποία θα συνέρχεται σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και όταν υπάρχει πρόβλημα.

- Εκλέγουμε επιτροπές τριμελής ανά τμήμα που αποφασίζει για οποιεσδήποτε εργασίες που χρειάζονται. Π.χ.  οι φορτίσεις θα έπρεπε να είναι δικιά μας δουλειά και όχι της εργοδοσίας.

- Όταν κάνουμε κατάληψη εννοούμε ότι δεν είμαστε αποκλεισμένοι και πίνουμε καφέ, καλούμε τα κανάλια, ενημερώνουμε τον κόσμο, καλούμε τα συνδικάτα τα σωματεία σε κοινή δράση.

Και όλο αυτό για να πάρει η διοίκηση της εταιρίας πίσω την εκ περιτροπής – να επιστρέψουν οι 160 στη δουλειά τους - και να οριστεί ημερομηνία για να συζητηθεί η νέα συλλογική σύμβαση - και να απαιτήσουμε την κατάργηση του νόμου 3885 με επαναλειτουργία όλων των δραστηριοτήτων.

 5. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η πάλη μας για ένα κοινωνικοποιημένο Ναυπηγικό Φορέα μια εθνικοποιημένη Ναυπηγική Βιομηχανία με εργατικό έλεγχο με άρση των περιορισμών και ανάπτυξη όπως την εννοούμε εμείς, προς όφελος της κοινωνίας.

Καλώ όλους τους συναδέλφους να πουν την γνώμη τους και να αποφασίσουμε σύμφωνα με το καταστατικό με μυστική ψηφοφορία την κατάληψη του ναυπηγείου.

δ) Η ομιλία του συνάδελφου Θωμά Κωλονιάτη

Συνάδελφοι-σες
Γνωρίζετε όλοι σας ότι είμαι ένας από τους 160 εργαζόμενους που είμαστε 3 χρόνια απλήρωτοι δεν είμαι τρενάς όπως μας αποκαλείτε ούτε εσείς είσαστε  υποβρυχιάδες και επισκευάδες, όλοι είμαστε εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, είναι λάθος να διαχωριζόμαστε μεταξύ μας εξυπηρετώντας έτσι τα σχέδια των εργοδοτών.
Συμφωνώ με την πρόταση της Δανάης Χουτζούμη για  μια οργανωμένη κατάληψη, είναι ο μόνος δρόμος και ο ποιο σωστός εδώ που φτάσαμε, αλλά και με τη πρόταση του Πουλικόγιαννη (προέδρου συνδικάτου μετάλλου Πειραιά) που ήρθε πριν μια εβδομάδα που πάρα πολύ σωστά τόνισε και ο Κούτρας ότι πρέπει να πάμε σε κοινό αγώνα όλης της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και των μεταλλεργατών ακόμα και με την χαλυβουργεία, εμείς είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από αυτούς! Μόνο έτσι θα τρίξουμε τα δόντια των εργοδοτών Σαφά, Μάνεση και Ταβουλάρη. Είναι ο μόνος δρόμος γιατί έτσι θα συσπειρώσουμε και άλλα εργοστάσια κάτι που δεν θέλουν οι ίδιοι!
Συνάδελφοι και σε μας έλεγαν 1 χρόνο θα πληρώνεστε και θα κάθεστε μετά βλέπουμε, πέρασαν 3 χρόνια εξαθλίωσης – κοροϊδίας, σαν τα σκυλιά στ’ αμπέλι μας πέταξαν.
Συνάδελφοι τώρα που είναι νωρίς ακόμα, όχι όμως για πολύ, πρέπει να αντισταθούμε γιατί μετά θα είναι αργά, στο χέρι μας είναι να έχουμε ένα Ναυπηγείο βιώσιμο και όχι μίζερο……
Σήμερα πρέπει να δείξουμε ότι το Ναυπηγείο μας, ανήκει στους εργαζόμενους και δεν αφήνουμε σε κανένα τρωκτικό να μας κατασπαράζει μισθούς.
Είναι φανερό ότι οι Γερμανοί και Άραβες ήρθαν εδώ για να φάνε και όχι να σώσουν το ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΜΑΣ.
ε) Η ομιλία του συνάδελφου Λευτέρη Χουτζούμη
Συνάδελφισσες - συνάδελφοι,
Ότι έγινε πριν από 3 χρόνια στα τρένα έχουμε μπει στον ίδιο δρόμο για να γίνει σε όλο το Ναυπηγείο. Η λογική που υπήρχε πρέπει να εγκαταλειφτεί ως  άκρος επικίνδυνη. Δηλαδή να φύγουν οι 200 για να γλιτώσουν οι 1000.
Ο στύλος του Ναυπηγείου τότε παιζότανε στα τρένα, αν τα τρένα δεν είχαν πέσει με τον πιο ύπουλο τρόπο, αν είχαμε δώσει έναν πραγματικό εργατικό μαχητικό αγώνα είναι βέβαιο ότι η Διοίκηση της εταιρείας θα ήταν διαφορετική απέναντι στο Σωματείο για το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας ή το πρόβλημα των υπό συνταξιούχων συναδέλφων.
Αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία επιμένει στην ίδια καταστροφική γραμμή.
Επιβραβεύσαμε και ζητάμε λεφτά για τους Γερμανούς και Άραβες. Δηλαδή αυτοί που έκλεισαν τα τρένα, έκλεισαν τις επισκευές, αχρήστευσαν όλο τον εμπορικό τομέα και βάζουν χέρι στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, αντί να παλέψουμε για την κατάργηση της συμφωνίας που έβαλε ταφόπλακα στο Ναυπηγείο ζητάμε την ενίσχυση και την βελτίωσή του.
Η λογική ότι κάτι θα γίνει και θα μας πληρώσουν ή η μέχρι τώρα αντίληψη και πρακτική να πηγαίνουμε στους υπουργούς και να ζητιανεύουμε λεφτά, έχει ήδη χρεοκοπήσει.
Πρέπει εμείς οι ίδιοι να αντιμετωπίσουμε εργατικά το πρόβλημα για να μην περάσει η εκ περιτροπής εργασία για να επανέλθουμε όλοι κανονικά στις δουλειές μας.
Η μόνη δύναμη που μπορεί  να αντιμετωπίσει αυτή την λαίλαπα είναι η οργανωμένη δύναμή μας. Όλοι οι εργαζόμενοι όχι μόνο του Σκαραμαγκά αλλά όλων των Ναυπηγείων μαζί με τα εργοστάσια που ήδη έχουν μπει στην μάχη όπως οι Χαλυβουργοί.
Γι’ αυτό προτείνουμε να συμφωνήσουν όλες οι παρατάξεις σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και να προχωρήσουμε σε μία οργανωμένη κατάληψη του Ναυπηγείου όπως είπε  η συναδέλφισσα Δανάη.